Endometrioza

Endometrioza je bolest u kojoj se ostrva endometrijuma, sluznice materice koja se inače nalazi samo unutar nje, nalaze izvan materice.

Endometrioza se obično javlja na abdomenu ili površini trbušnih organa. Pogrešno postavljeno tkivo sluznice materice (endometrijski implantat) se obično vezuje za jajnike i ligamente koji podržavaju matericu. Ređe raste na spoljnoj površini tankog i debelog creva, ureterima (cevi koje vode od bubrega do bešike), bešici, vagini, operativnim ožiljcima u abdomenu ili na zidu grudnog koša. Retko se tkivo iz sluzokože materice može naći u plućima.

Pošto tkivo sluzokože materice, iako pogrešno postavljeno, reaguje na iste hormone na koje reaguje kada se nalazi u materici, može krvariti tokom menstrualnog ciklusa, često izazivajući grčeve, bol, iritaciju i formiranje ožiljnog tkiva. Kako bolest napreduje, mogu se formirati adhezije (adhezije, vezivne niti koje povezuju organe i tkiva koja inače nisu međusobno povezana). Pogrešno postavljeno tkivo sluzokože materice i adhezije mogu sprečiti rad organa ili ga ometati. Retko, adhezije ometaju funkciju creva.

Endometrioza se može javiti u porodicama, a češća je kod srodnika u prvoj generaciji (majka, sestra, ćerka) žena koje boluju od ove bolesti, nego kod onih koje je nemaju.

Uzroci endometrioze nisu utvrđeni. Ćelije sluzokože materice mogu nekako da “migriraju” na mesta van materice, gde nastavljaju da rastu. Ovo „premeštanje” može da se desi ako se mali komadići sluzokože oljuštene menstrualnim krvarenjem potiskuju nazad kroz jajovode ka jajnicima i trbušnoj duplji, umesto da se krvarenjem izbace kroz vaginu i van tela.

Endometrioza može izazvati bol u donjem delu stomaka i karlice, menstrualne nepravilnosti, kao što su mrlje pre normalnog krvarenja i neplodnost. Neke žene sa teškom endometriozom nemaju nikakve simptome, dok neke sa blagom endometriozom osećaju bol koji ih sprečava u svakodnevnim aktivnostima. Često žena sa endometriozom oseća menstrualni bol izazvan endometriozom tek nakon što bolest traje nekoliko godina. Neke žene osećaju bol tokom odnosa (dispareunija), pre ili tokom menstruacije.

Endometrijsko tkivo „usađeno” u debelo crevo ili oblast bešike može da izazove nadimanje stomaka, bol tokom pražnjenja creva, krvarenje sa kraja debelog creva tokom menstruacije ili bol u donjem delu stomaka tokom mokrenja. Endometrijsko tkivo “usađeno” na jajnik ili njegovu okolinu može stvoriti masu ispunjenu krvlju (endometriom). Ponekad endometriom može da pukne ili krvari, uzrokujući iznenadni i oštar bol u stomaku.

Zahvaljujući ostvarenoj saradnji, za pacijente NovaMed ordinacije postoji mogućnost operativnog lečenja u NEW Hospital Novi Sad od strane Vašeg izabranog lekara iz NovaMed ordinacije.
Za više informacije posetite  www.newhospital.rs ili pozovite 0800/ 400 505.

Scroll to Top