Najčešća pitanja i odgovori

Prvi ginekološki pregled se preporučuje u 18. godini, naravno ukoliko pre toga niste imali neki medicinski problem. Pre početka redovnih ginekoloških pregleda mlade žene uvek mogu da posete ginekologa i na taj način dobiju odgovore na sve eventualne nedoumice vezane za planiranje prvog seksualnog odnosa kao i u vezi eventualnih tegoba koje mogu imati. Međutim, potrebno je javiti se ginekologu ukoliko ste iskustili neki od sledećih problema:
• imate 16 godina, a još uvek niste dobili prvu menstruaciju
• imate 18 godina, a nikada ranije niste posetili ginekologa postali ste seksualno aktivni seksualno ste aktivni i primetili ste izostanak menstruacije
• imate duge menstruacije (duže od devet dana)
• imate grčve u donjem delu stomaka imate obilan sekret iz vagine imate svrab u predelu genitalija razmišljate o tome da koristite neko kontraceptivno sredstvo 

Priprema za ginekološki pregled nije nešto što treba da Vas u bilo kom smislu opterećuje. Naime, priprema je krajnje jednostavna i ima svega par koraka:
– Potrebno je zakazati pregled između dva ciklusa
– Najbolje vreme za ginekološki pregled je u prvom delu menstrualnog ciklusa, tj. između osmog i dvanaestog dana ciklusa
– Dan ili dva pre pregleda poželjno je ne konzumirati seksualne odnose
– Jedan dan pre pregleda ne bi trebalo koristiti nikakve vaginalete
– Pred odlazak na pregled oprati se toplom vodom i blagim sapunom, bez ispiranja unutrašnjosti vagine
– Isprazniti bešiku pred pregled kako bi pacijentkinja smanjila osećaj nelagode
– Depilacija bikini zone je stvar odluke same pacijentkinje, dakle ne utiče na pregled i nije neophodna 

PAPA test može otkriti prisutnost abnormalnih ćelija koje mogu postati kancerogene ili ukazati na prisutnost raka. Tokom ginekološkog pregleda uzimanjem brisa prikupljaju se ćelije sa područja grlića materice, koje se potom stavljaju na staklenu pločicu i šalju na dalje ispitivanje. Papanikolau kvalifikacija ima pet grupa, a to su: I i II grupa kojom su obuhvaćene normalne ćelije, III grupa su abnormalne ćelije, IV grupa su maligne ćelije u manjem broju, dok V grupa predstavlja brojne maligne ćelije. U zadnje vreme uz PAPA klasifikaciju se kao poboljšanje prikazuje i klasifikacija po BETEZDI.

Kada legnete na ginekološki sto, ginekolog će pogledati spoljašni otvor vagine, male i velike usne, klitoris, kako bi istražio da li postoji crvenilo, iritacija, sekret, ciste, ili neka druga neobična promena. Zatim će uzeti spekulum, metalni sterilan instrument, u obliku pačijeg kljuna koji može da se otvara, pažljivo ga uvesti u vaginu. Ovaj postupak nije bolan, eventualno može biti malo neprijatan. Spekulum služi da se njim odmaknu zidovi vagine jedan od drugoga, što omogućuje ginekologu da vidi unutrašnjost vagine i grlić materice i da uzme različte uzorke za testove. Obično seuzimaju brisevi (tankim štapićem sa vatom na vrhu) kako bi se uradili određeni testovi. Nakon toga, ginekolog vrši manuelni ginekološki pregled – kažiprstom i srednjim prstom ulazi u vaginu, dok drugom rukom istovremeno izvan pritiska donji trbušni zid. Na taj način se između ruku ginekologa opipavaju materica i jajnici i ujedno proverava da li neki od tih dodira i pritisaka izaziva bol.

Važno je jasno navesti koji su to ultrazvučni pregledi koji se obavljaju u trudnoći kao i razliku između 4D i ekspertnog ultrazvuka.

Ultrazvučni pregledi u trudnoći:

  • 5-6 nedelja izostanak mesečnog ciklusa
  • 8-9 nedelja utvrđivanje razvoja i konstatovanje srčane akcije
  • 12 nedelja ekspertni ultrazvuk za nt
  • 17 gn pregled razvoja ploda i eventualno 4D uzv
  • 24 gn exp uzv
  • 28 gn razvoj ploda i eventualno 4D uzv
  • 32 gn razvoj ploda
  • 37 gn razvoj ploda

Uz sve ove preglede se povremeno urade i drugi neophodni testovi po nalogu lekara koji vam vodi trudnoću.

4D ULTRAZVUK je dopunski pregled uz pomoć ultrazvuka novije generacije gde se mogu videti sve površne strukture ploda te na taj način isključiti neke od anomalija koje se slabije mogu uočiti na standardnom 2D ultrazvuku.

Ekspertni ultrazvuk je međutim posebna stavka – to je ultrazvučni pregled ploda koji izvodi posebno obučen lekar gde se pregledom unutrašnjih struktura ploda utvrđuje nepostojanje ili prisusvo anomalija i unutrasnjih organa. Izvodi sa na preporuku Vašeg lekara u slučaju da Vaš lekar ima nedoumice kod standardnog 2D ili 4D pregleda.

4D ultrazvuk i ekspertni ultrazvuk nije jedno te isto. Ekspertni ultrazvuk izvode posebno obučeni lekari za tu vrstu pregleda. 

Svaki od navedenih ultrazvučnih pregleda – 2D, 4D, ekspertni ultrazvuk imaju ograničenja, kako od strane majke tako i od strane ploda kao i od samog ultrazvučnog aparata i iskustva lekara koji izvodi ultrazvučni pregled.

Kolposkopija vremenski traje malo duže od običnog ginekološkog pregleda, ali je takođe potpuno bezbolna, stoga nema mesta za strah. Radi se na ginekološkom stolu, u istom položaju kao i za ginekološki pregled. Pre pregleda specijalnim mikroskopom, ginekolog će uzeti bris za PAPA test. Nakon toga, regija koja se pregleda premazuje se troprocentnim ili petoprocentnim rastvorom sirćetne kiseline, jer se na taj način vide sve patološke promene na sluzokoži. Sam pregled počinje pregledom kože genitoanalne regije, da bi se eventualno videli znaci najčešće HPV infekcije. Potom se prelazi na sluzokožu velikih i malih usana i vagine. Sastavni deo kolposkopije je i Šilerova jodna proba, koja se sastoji u premazivanju površine Lugolovim rastvorom pomoću dugačkog štapića. Jodom iz rastvora se zdravi epitel boji u tamniju boju, dok patološki promenjen epitel ostaje svetle boje. Kolposkopija traje od 15-20 minuta i ne radi se pod anestezijom, osim u slučaju da je potrebno uzeti tkivo za biopsiju – tada se može dati kratkotrajna lokalna anestezija.

Krvarenje nakon odnosa, bol u toku odnosa, neuredni ciklusi, bol kod menstrualnih
ciklusa, izostanak menstuacije kao i jaka bol nakon izostanka menstruacije obilno i
nepravilno krvarenje. Intenzivan osećaj svraba i pečenja.
Sve ovo su simptomi koje ne smete ignorisati i zbog kojih, čim ih primetite, treba da
zakažete pregled kod Vašeg ginekologa.

Pored ginekološkog i 4D/3D/2D ultrazvučnog pregleda, već u toku prve kontrole neophodno je izmeriti telesnu težinu i krvni pritisak, koji nastavljaju da se mere i prate pri svakoj sledećoj mesečnoj kontroli. Posle osmog meseca trudnoće neophodno je jedanput nedeljno meriti krvni pritisak.Visoke vrednosti krvnog pritiska zahtevaju lečenje, jer mogu ugroziti i majku i plod. Svaka žena bi pre trudnoće trebalo da uradi PAPA test ukoliko nije urađen u poslednjih godinu dana da bi se na vreme uočile eventualne patološke promene na ćelijama grlića. Ukoliko se otkriju patološke promene na ćelijama grlića, a došlo je do trudnoće, neophodni su češći kolposkopski pregledi i pregledi PAPA testa, a lečenje se najčešće obavlja posle porođaja, ali u nekim slučajevima i u toku trudnoće. 

Žensko dete se rađa sa određenim brojem folikula koji se ne može uvećati već se polako troši. Na početku puberteta ima oko 500 000 raspoloživih folikula. Od puberteta do menopauze oko 500 folikula ovulira. Uz jedan folikul koji će mesečno ovulirati još 1000 folikula započinje razvoj ali ga bezuspešno završava atezijom. Zato se kod žena koje imaju više porođaja ili cikluse duže od 33 dana očekuje kasnija menopauza.
Kasno nastala menarha najčešće je udružena sa ranom menopauzom. Ukoliko je kod majke menopauza nastala rano, kćerka može očekivati da se menopauza i kod nje javi ranije. Pušenje može izazvati raniju menopauzu. Takođe, više puta ponavljane stimulacije ovulacije kod lečenja steriliteta mogu dovesti do preranog trošenja raspoloživih folikula, a time i do prevremene menopauze.

U poslednjih desetak godina starosna granica je pomerena naviše. Do 45. godine žena može da ima svoje jajne ćelije što se prethodno utvrđuje na ultrazvučnom skeneru 4D (utvrđivanje ovarijalne rezerve). Za one žene kod kojih ne postoji mogućnost dobijanja jajnih ćelija koristi se metoda donacije jajne ćelije, a starosna granica je limitirana zdravljem pacijentkinje.

Postoje normalne i patološke ranice na grliću materice. Normalne su urođene ili stečene (npr nakon porođaja). Patološke mogu biti infektivne, premaligne i maligne. Ranica ustvari označava, u normalnom stanju, prisustvo žlezdanog epitela koje izlazi iz unutašnjosti grlića materice stručno nazvano ectopia. Patološke se kliničkim pregledom, citološkom brisom, raznim mikrobiološkim analizama i kolposkopijom diferenciraju prema stepenu obolenja i potencijalnoj onkološkoj predispoziciji.

Polipi su relativno česti, prisutni na grliću materice ili u unutrašnjosti materice. Treba ih razlikovati od mioma (fibroznih čvorova). Polipi su najčešće žlezdanog porekla i predstavljaju bujanje žlezdanog epitela zbog hiperstimulacije žlezdanog epitela što može biti zbog različitih uzroka počevši od povreda, hormonskog stanja kao i raznih naslednih faktora. Dijagnostikuju se kliničkim i ultrazvučnim pregledom. Uglavnom ne predstavljaju veliki ginekološki problem i nemaju izražen maligni potencijal. Uklanjaju se minimalnim intervencijama ili histeroskopski.

Postoji nekoliko vrsta Dopler tehnike, a najčešće se koriste pulsni, kolor i „power“ Doppler.

Kolor dopler u trudnoći omogućava detaljno praćenje i merenje protoka krvi kroz različita tkiva i kroz pupčanu vrpcu ploda . Od samog početka trudnoće Kolor Doplerom registrujemo srčanu radnju, a na svakom narednom ultrazvuku protok krvi kroz srce i pupčanik. U trećem trimestru se prati protok krvi kroz pupčanik, srednju moždanu aortu i druge krvne sudove prema potrebi. Dopler se koristi i kod sumnji na neke anomalije, ali i postojanja interblizanačke transfuzije, sumnje na malokrvnost bebe kod neslaganja Rh statusa majke i oca, kod provere stanja bebe kod zaostajanja bebe u rastu, smanjene količine plodove vode i uznapredovalog starenja posteljice.

Uz pomoć aparata za radioterapiju rade se destrukcije sluznice ili kožnih promena najčešće izazvanih HPV infekcijom kao i drugim infektivnim faktorima. Za primenu ove terapije neophodno je izvesno iskustvo u radu sa aparatom kao i kompletna dijagnostika koja će sa sigurnošću isključiti prisustvo malignih promena. Sama procedura je jednostavna, brza i bezbolna.

Uz pomoć aparata za krio terapiju se vrši uklanjanje promena uglavnom sa grlića materice ali i kožnih promena na specifičan način. Primenjuje se uglavnom kod dugotrajnih problema na grliću materice tj kod nekomplikovanih ranica. Nakon primene ove terapije dolazi do spontanog ljuštenja epitela koji je tretiran i brze reepitelizacije tretiranog područja. Sama procedura je jednostavna, brza i bezbolna, pre intervencije ginekolog dijagnostičkim testovima mora isključiti prisustvo premalignog ili malignog obolenja.

Ova žlezda nalazi se gornjem delu vaginalnog ulaza i njen kanal se pruža do dna vaginalnog ulaza i odgovorna je za vaginalnu vlažnost. Cista predstavlja zapušenje izvodnog kanala te žlezde i samim tim predstavlja nakupljanje sekreta koji ta žlezda luči. U nekomplikovani slučajevima primećuje se bezbolno uvećanje jedne od strana vaginalnih usmina koje ne predstavlja, osim estetskog, neki drugi problem za pacijenta. Međutim, dosta često sadržaj ciste se inficira zbog različitih faktora te se stvara gnojni proces – apces. U ovom slučaju javlja se otok i bol te je potrebno što pre javiti se lekaru kako bi se mogla odraditi neophona terapija koja uključuje inciziju a nekad iziskuje i marsupijelizaciju (hirušku intervenciju).

Ako se kliničkim pregledom, citološki i kolposkopski uoči prisustvo promena koje mogu dovesti do malignog obolenja onda se u cilju postavljanja defintivne dijagnoze i samim tim opravdanja za hirurški zahvat uradi biopsija koja predstavlja uzimanje isečka tkiva sa sumnjivog područja. Taj deo tkiva se dalje šalje na pregled patologu koji daje svoju dijagnozu što nam onda određuje dalji način lečenja. Procedura je brza, jednostavna i bezbolna.

Dok ste trudni, preporučeni dnevni unos nutrijenata povećava se čak do 50%. Ishrana tokom trudnoće bi trebalo da sadrži zdrave neobrađene namirnice, kao što su voće, povrće, mlečni proizvodi. Sve ove vrste namirnica će vam pomoći da budete sigurni da uzimate dovoljno hranljivih materija potrebnih u trudnoći, kao što su folat, gvožđe i jod. Pored masne hrane, alkohola i kofeina, preporučuje se da izbegavate mesne prerađevine, pripremljene salate i ribe sa visokim sadržajem žive.

Preveliki obroci mogu da izazovu gorušicu i probleme pri varenju, koji tokom trudnoće mogu da budu još neprijatniji nego inače stoga se opredelite za manje obilne, ali češće obroke tokom dana, umesto da ređe jedete veliku količinu hrane.

Scroll to Top