Polipi I miomi u materici

Polipi su izrasline na sluzokoži unutrašnjeg zida materice koji se sastoji od sunđerastog endometrijskog tkiva po kojem se i zovu endometrijska polipi.

Te izrasline ostaju pričvršćene za tkivo materice i najčešće su veličine gumice na olovci, ali mogu narasti i do veličine narandže. Smatra se da polipi otežavaju začeće i da mogu dovesti do spontanog pobačaja.

Miomi su dobroćudne izrasline nastale iz glatkog mišićnog tkiva materice i javljaju se najčešće u reproduktivnom periodu kod žena, a često povlače same od sebe po prestanku tog perioda.
Miomi na materici mogu da rastu u tkivu materice, ispod sluzokože materice, na zidu materice, ili su za zid materice pričvršćeni tanjom ili debljom peteljkom.

Oko 20 posto žena do svoje 30-te godine oboli od mioma, a čak i do 50 posto oboli do svoje 50-te godine. Smatra se da svaka treća žena u svom životu dobije miom materice. Pretpostavlja se da hormon jajnika (estrogen) podstiče rast mioma, pa možemo reći da su to dobroćudni tumori koji su zavisni od estrogena, te da svaka promena nivoa estrogena u krvi može uticati na pojavu i rast mioma. Zbog toga se često dogodi da se miomi sami od sebe povuku po prestanku reprodukcionog perioda i nastanku menopauze.

Simptomi polipa na materici su pojačano krvarenje tokom menstruacije, krvarenje između menstruacija, tačkasto krvarenje nakon polnog odnosa ili vaginalno krvarenje nakon menopauze. Da bi se polipi sa sigurnošću dijagnosticirali, ginekolozi moraju napraviti posebne preglede unutrašnjosti materice.

Simptomi mioma na materici su:

  • Bol u krstima
  • Produžena menstruacija
  • Bol u donjem delu stomaka

Zahvaljujući ostvarenoj saradnji, za pacijente NovaMed ordinacije postoji mogućnost operativnog lečenja u NEW Hospital Novi Sad od strane Vašeg izabranog lekara iz NovaMed ordinacije.
Za više informacije posetite www.newhospital.rs ili pozovite 0800/ 400 505.

Scroll to Top